Ministerul Muncii și Protecției Sociale
LEGEA nr. 193 din 21 august 2020, pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a modificat definiția unităților protejate și a reintrodus în lege posibilitatea ca jumătate din valoarea plăților efectuate de persoanele juridice pentru persoanele cu dizabilități neclasificate să fie utilizată pentru achiziționarea de bunuri și servicii de la unitățile protejate.
Extras din Instrucțiunea ANAF privind completarea secțiunii referitoare la sumele datorate de persoanele juridice cu mai mult de 50 de angajați pentru persoanele cu dizabilități neclasificate:
3.1.6. În cazul în care autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice publice sau private au optat pentru achiziționarea de produse sau servicii realizate prin activitatea proprie de către persoanele cu dizabilități angajate în unități protejate autorizate, pe bază de parteneriat, pentru obligația prevăzută la poziția 20 "Plăți de la persoane juridice pentru persoane cu dizabilități neclasificate" din Nomenclatorul obligațiilor de plată către bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 11 la ordin, formularul se completează după cum urmează:
- în situația în care valoarea achizițiilor este echivalentă cu suma datorată bugetului de stat, în condițiile prevăzute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în luna de raportare nu există obligația de a declara poziția 20 "Plăți de la persoane juridice pentru persoane cu dizabilități neclasificate" din Nomenclatorul obligațiilor de plată către bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 11 la ordin;
- în situația în care valoarea achizițiilor este mai mică decât echivalentul sumei datorate bugetului de stat, în condițiile prevăzute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în luna de raportare, la poziția 20 "Plăți de la persoane juridice pentru persoane cu dizabilități neclasificate" din Nomenclatorul obligațiilor de plată către bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 11 la ordin, se declară diferența între echivalentul sumei datorate bugetului de stat și valoarea produselor și serviciilor achiziționate;
- în situația în care valoarea achizițiilor este mai mare decât echivalentul sumei datorate bugetului de stat, în condițiile prevăzute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, poziția 20 "Plăți de la persoane juridice pentru persoane cu dizabilități neclasificate" din Nomenclatorul obligațiilor de plată către bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 11 la ordin, nu se declară în luna de raportare, iar diferența de sume se reportează în lunile următoare prin reducerea obligației de plată.
Conform art. 78 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 448/2006, persoanele juridice care au cel puțin 50 de angajați, care nu angajează persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, pot opta pentru achiziționarea de produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu dizabilități angajate în unități protejate autorizate, pe bază de parteneriat, într-o sumă echivalentă cu suma reprezentând 50% din salariul minim brut de bază pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au fost angajate persoane cu dizabilități.
Astfel, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu dizabilități, pot opta pentru una dintre următoarele obligații:
- să plătească lunar la bugetul de stat o sumă reprezentând salariul minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu dizabilități;
- să plătească lunar la bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu dizabilități, iar prin suma reprezentând diferența până la nivelul sumei prevăzute la lit. a) să achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu dizabilități angajate în unități protejate autorizate.
Ordinul nr. 1423/2020 privind aprobarea Procedurii de Autorizare a unităților protejate Intrat în vigoare la 9 noiembrie 2020 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1048 din 9 noiembrie 2020.
Având în vedere:
- Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 268/2007, cu modificările și completările ulterioare;
- Hotărârea Guvernului nr. 1.002/2019 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții;
- Raportul Direcției pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții nr. 20.959/DDPD/SCICDPD/ARI din 1.09.2020, în temeiul art. 15 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 81/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu modificările ulterioare, Ministrul Muncii și Protecției Sociale emite următorul ordin:
- Art. 1. - Se aprobă Procedura de Autorizare a unităților protejate autorizate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
- Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin, se abrogă Ordinul Ministrului Muncii, Familiei și Protecției Sociale nr. 1.372/2010 privind aprobarea Procedurii de Autorizare a unităților protejate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 676 din 5 octombrie 2010, cu modificările și completările ulterioare.
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.